4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
- Barınak Sorunu
Ülkemizde yaklaşık 8 milyon hayvanla birlikte yaşıyoruz. Fakat ne barınakta, sokakta veya evde yaşayan hayvanların kayıtlarının tutulacağı yeterli bir veri sistemine sahibiz, ne de yeterli miktarda barınak sayısına. Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre 2019 yılında Türkiye’de toplam 86 bin 500 kapasiteli 234 barınak bulunurken, hayvan hakları savunucuları barınak sayısının 2020 yılında 250’yi aştığını ifade ediyor. Bu kapasiteler yeterli değildir.
Çözüm önerimiz:
Barınakların sayısı artırılmalı, şartları iyileştirilmelidir. Barınaklarda en az 1 veteriner hekim ve yeterli sayıda nitelikli hayvan bakıcısı bulunmalıdır. Barınaklar düzenli olarak denetlenmeli ve sahiplendirme çalışmaları yapılmalıdır.
UNESCO Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 5.1: Bir insanın desteğine ihtiyaç duyan her hayvan uygun beslenme ve bakımı görme hakkına sahiptir.
- Av İhaleleri
Türkiye’de son aylarda sıkça gündeme gelen konulardan birisi de av ihaleleridir. Merkez Av Komisyonu, 2020-2021 sezonunda yaban domuzu hariç 798 yaban hayvanı için av izni verdi. Özellikle, Bern Sözleşmesi’nce kesin koruma altına alınan çengel boynuzlu dağ keçilerinin ve geyiklerin ihaleye çıkartılması kamuoyundan ciddi tepki gördü.
Çözüm Önerimiz:
Türkiye 1984 yılında tarafı olduğu Bern Sözleşmesi’nin yükümlülüklerini yerine getirmeli, nesli tükenmekte olan canlılarını koruma altına almalı ve avlanılmasına izin vermemelidir.
UNESCO Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 8.1: Vahşi bir hayvan soyunun hayata kalma onurunu hiçe sayan her yasa ve böylesi bir harekete sebep olan her karar soykırıma eşdeğer olup soya karşı işlenmiş bir suçtur.
- Hayvanlara karşı işlenen suçlar
Hayvan Hakları İzleme Komitesi’ne göre 2020’nin ilk 6 ayında en az:
- 251 hayvan zehirlenerek,
- 2 bin 275 hayvan araç çarpması sonucu,
- 726 hayvan ise avcılar tarafından katledildi.
- Hayvanlara karşı 5 cinsel şiddet raporlandı.
- 221 hayvan işkenceye maruz kaldı.
Hayvana yönelik şiddet sorunu Türkiye’de Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmektedir. Böylece failler idari para cezasıyla kurtulmaktadır. Hayvanlar can değil, mal olarak sayılmaktadır.
Çözüm Önerimiz:
Hayvanlara karşı işlenen suçları önlemek, onları şiddet ve işkenceden korumak amacıyla “Hayvan Hakları Kanunu” ivedilikle Meclis'ten çıkarılmalıdır.
UNESCO Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 9.1 – Hayvanların kendilerine özgü yasal statüleri ve hakları hukuk tarafından tanınmak zorundadır.