DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, çiftçiyi destekleme kalemlerine beden işçiliği desteğinin eklenmesine dair kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Tarım Kanunu’nda değişiklik teklifi veren Ekmen, bu yıl narenciyenin iş gücü maliyeti nedeniyle ürün hasadı yapamadığına dikkat çekerek, “Tarımsal makinelerle hasat edilemeyen ürünlerde çiftçiyi destekleme kalemlerine beden işçiliği desteğinin de eklenmesi gerekmektedir.” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekilli Mehmet Emin Ekmen, Tarım Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) sundu. Kanun teklifinde Ekmen, çiftçinin yaşadığı zorluklara işaret ederek, çiftçiyi destekleme kalemlerine beden işçiliği desteğinin de eklenmesi gerektiğini kaydetti.
Beden işçiliği desteği teklifi
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da sürekli vurguladığı gibi tarımsal girdiler düşürülmeden gıda enflasyonunun azalmayacağına dikkat çeken Ekmen, Tarım Kanunu’nun 19’uncu maddesine beden işçiliği desteğinin eklenmesi gerektiğini belirtti. Ekmen, şu teklifte bulundu:
“Üreticilere, tarımsal ürünün üretimi, hasadı, işlenmesi ve pazarlanmasının desteklenmesi amacıyla; işledikleri ürünün çeşidi, toplanma maliyeti ve arazinin durumu gibi koşullar dikkate alınarak, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen miktarda ve sürede doğrudan beden işçiliği desteği verilir."
Limoncu bu yıl hasat yapamadı
Ekmen, kanun teklifinin gerçekçe kısmında son yıllarda ekim ve hasat döneminde ihtiyaç duyulan iş gücü maliyeti, tarımsal ürünün piyasa fiyatının üstünde olmasından dolayı birçok ürünün hasat zamanı toplanamadan tarlada-ağaçta çürüdüğünü aktardı. Narenciyenin geçen yıl toplama ücretinin satış fiyatının üstünde olmasından kaynaklı limonların toplanamadığını dile getiren Ekmen, “Keza pamuk ikinci hasadı da aynı maliyet gerekçeleriyle yapılamamıştır. Tarım makinası desteği olmadan sadece elle/beden gücüyle toplanan meyve ve sebzelerin birçoğunda durum bu yöndedir. Bu nedenlerle çiftçiyi destekleme kalemlerine beden işçiliği desteğinin de eklenmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Bu teklif, gıda enflasyonunun düşmesini sağlayacak
Söz konusu kanun teklifiyle birlikte çiftçilerin mağduriyetinin giderileceğine söyleyen Ekmen, şunları kaydetti:
“Bu teklif ile 5488 sayılı Tarım Kanunu'nda ekleme/değişiklik yapılarak çiftçilerin mağduriyeti giderilmeye çalışılmıştır. Bu düzenleme ile girdi maliyetleri aşağı çekileceği için gıda enflasyonu da aşağı yönde olumlu olarak etkilenecektir.”
SONRAKİ HABER
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Karal: Bir darbe de beyaz altın üreticilerine vurmayın
BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN
Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.