DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, yeni adli yılın başlangıcı ile Dünya Barış ve Silahsızlanma Günü’ne dair açıklamalarda bulundu. Esen, hem adalet sistemine hem de toplumsal barışa dair beklentilerini dile getirdi.
“Bireysel silahlanma 40 milyona dayandı, sokakta şiddet bitmiyor”
Esen, açıklamasında kadınlara ve çocuklara karşı artan şiddet vakalarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Her güne bir cinayet haberiyle uyanıyoruz, dehşet verici bir toplumsal yıkımın ortasındayız. Adalet arayışımız en çok da kadınlara ve çocuklara yönelen şiddet yüzünden olacak bu yıl da. Türkiye’de bireysel silahlanma 40 milyona yaklaştı ve her an, 7’den 70’e herkesin hedefte olabileceği bir düzende yaşıyor vatandaşlarımız.”
“Gazze’den Ukrayna’ya tüm çocuklar için barış ve güvenlik diliyorum”
“Barış ve Silahsızlanma Günü'nde hem ülkemizde silahsızlanmaya hem de Gazze'den Ukrayna'ya Yemen'den Sahra ülkelerine tüm çocuklar için güvenlik ve barış diliyorum” diyen Esen “Barış yalnızca devletler arasında silahların susmasıyla değil, toplumun her kademesinde şiddetin ortadan kalkmasıyla mümkündür. Kadınlara ve çocuklara yönelen şiddet, aslında bireysel düzeyde bir silahlanma biçimidir. Yumruk, bıçak, silah ya da dijital şiddet; her biri barışı zehirleyen araçlardır. Adalet sistemimiz, bu görünmez savaşları da durduracak güçte olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Adli yıldan beklentiler
Esen, yeni adli yılın öncelikli gündem maddelerinin, şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması olması gerektiğini vurguladı. Beklentilerini ise şöyle sıraladı:
- Şiddete karşı sıfır tolerans: Kadına ve çocuğa yönelik her türlü şiddet vakasının caydırıcı ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılması.
- Adaletin eşit uygulanması: Toplumsal güveni yeniden tesis edecek bağımsız ve tarafsız bir yargı düzeni.
- Koruyucu mekanizmalar: Uluslararası silahsızlanma çabalarına benzer biçimde, yasaların da toplumsal şiddeti azaltmaya odaklanması.