DEVA Partili Ergin, azami öğrenim süresi dolan üniversite öğrencilerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı

23-08-2024
DEVA Partili Ergin, azami öğrenim süresi dolan üniversite öğrencilerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, pandemi, ekonomik kriz ve deprem gibi olumsuzluklar nedeniyle üniversitelerde azami süreyi aştığı için mezun olamayan öğrencilerin durumunu Meclis gündemine taşıdı. Ergin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, “Öğrencilerimiz için bir çözüm arayışınız var mıdır?” sorusunu yöneltti.

Son beş yılda yaşanan olumsuzluklar akademik performansı etkiledi

Üniversite öğrencilerinin maddi ve manevi büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Ergin, “Son beş yıl, toplumumuz üzerinde derin izler bırakan bir dizi olumsuz olayla şekillendi. İlk iki yıl boyunca, COVID-19 pandemisinin yol açtığı sağlık kriziyle yoğun bir mücadele verildi. Pandeminin etkileri henüz tam olarak geçmeden, bu kez hiperenflasyon dalgasıyla karşı karşıya kalınması ve bu durumun aile bütçelerine ağır yansımaları birçok haneyi geçim sıkıntısına sürükledi. Tüm bu zorlukların üzerine, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerle yaşanan büyük yıkım ve depremin neden olduğu maddi ve manevi travmalar yaşanan sorunları daha da derinleştirdi.” ifadesini kullandı.

Ergin, şöyle devam etti:

“Şüphesiz peş peşe yaşanılan bu olumsuz gelişmeler, ülkemizde eğitim hayatını da ciddi şekilde etkilemiştir. Özellikle üniversite öğrencileri, eğitimlerini sürdürebilmek için hem maddi hem de psikolojik olarak büyük zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Bu süreçte, birçok öğrenci eğitimlerine devam edebilmek için çalışmak zorunda kalmış, bu da akademik performanslarını olumsuz yönde etkilemiştir.”

“Tıp fakültesi öğrencilerinde mağduriyet büyük”

“Özellikle tıp fakültelerinde eğitim süresi uzun ve yoğun bir ders yükü gerektirdiğinden, öğrenciler hem eğitimlerini sürdürmek hem de geçimlerini sağlamak için büyük bir çaba göstermektedir. Ancak, mevcut düzenlemelerde tıp fakültesi öğrencilerine ek süre tanınmaması ve azami sürenin dolması halinde öğrencilerin eğitim haklarını kaybetmeleri, ciddi bir mağduriyet yaratmaktadır. Bu durum, eğitim süresini uzatan ve süresi dolmak üzere olan birçok tıp öğrencisinin hayatını ciddi manada etkilemekte, hatta bazı öğrencilerde ağır psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencileri başta olmak üzere, azami süre sorunuyla karşı karşıya kalan tüm öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için acil bir düzenleme yapılması kaçınılmazdır. Öğrencilerin eğitim haklarını koruyacak ve mağduriyetlerini engelleyecek bir düzenleme yapılması hem öğrencilerin hem de ailelerinin geleceğe umutla bakmalarını sağlayacaktır.”

“Sorunlar dile getiriliyor ancak yürütme organı inisiyatif almıyor”

“Tüm bu hususlara ilişkin parlamentoda zaman zaman soru önergeleri verilmiş ve komisyon çalışmalarında bu sorun dile getirilmiş, medyada bu konuya dair haberler yapılmıştır. Ancak tüm bu taleplere karşın, yürütme organınca herhangi bir inisiyatif alınmaması nedeniyle iş bu önerge hazırlanmıştır.”

Ergin, Bakan Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1.) Son beş yılda yaşanan pandemi, yüksek enflasyon krizi ve depremin yaşattığı sıkıntılar nedeniyle eğitim hayatı olumsuz etkilenen üniversite öğrencilerimiz için bir çözüm arayışınız var mıdır?

2.) Üniversite öğrencileri ve özellikle tıp fakültelerinde azami süreyi aşan öğrenciler için ek süre veya af düzenlemesi düşünülmekte midir?

3.) Öğrencilerimizin yaşadığı bu zorlu süreçlerin maddi-manevi olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla özel bir rehabilitasyon programı veya destekleyici bir çalışma planlanmakta mıdır?

 

SONRAKİ HABER

Burak Dalgın’dan soru önergesi: Ekim yapamayan çiftçinin derdi kiralık tarla bulamaması mı?

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                    

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

23-08-2024