DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, katıldığı canlı yayında Etki Ajanlığı Yasası hakkında konuştu. “İktidar tarafından savaş durumunda ülkeyi korumak için öne sürülen yasa teklifinin neden Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak satır aralarında Genel Kurula getirildiğini sorgulamalıyız” diyen Esen, “Dünyanın gidişatı endişe verici olabilir, ülkemizi korumak da yalnız iktidarın değil, herkesin görevidir. Neden satır aralarında ve Anayasa’ya aykırılık içeren bir teklifle çıkageldiklerini anlamak önemli” yorumunda bulundu.
“Korku imparatorluğunu güçlendirme hamlesine dönüşmemeli”
Esen, özellikle muhalifleri ve basını tedirgin edecek belirsizliklerle dolu olan Etki Ajanlığı Yasası teklifinin Mükerrer Cezalandırma Yasağı başta olmak üzere, hukuki öngörülebilirlik ve belirlilik ilkelerine aykırı bir durum oluşturduğunun altını çizdi. Çin-Tayvan geriliminden, İsrail’in Orta Doğu’yu kana boyamasına, Rusya-Ukrayna savaşının gidişatına dek tüm dünyanın savaş tedirginliği içinde olduğunu inkar etmediklerini belirten Esen, “Evet risklere karşı, karşı istihbarat faaliyetlerinden kendimizi koruyacak hassasiyet içinde olmamız önemli, ancak Etki Ajanlığı Yasasındaki anayasal boşluk ve aykırılıklar ve bilhassa suçun isnadı konusundaki belirsizlikler içeride muhalefeti ve basını hedef alan bir kaos ve korku imparatorluğunu güçlendirme hamlesine dönüşmemeli” dedi.
“Ülkesini korumak isteyen bir iktidar bu meseleyi muhalafetle çalışırdı”
Esen, ayrıca “Ülkemizi olası savaş durumlarında kara propagandalardan ve istihbarat savaşlarından korumak isteyen samimi bir iktidar bunu muhalefet grubuyla ortak çalışır, bu ülkenin bekası hepimizi eşit şekilde ilgilendiriyor” eklemesini yaptı. Etki Ajanlığı Yasası, Türk Ceza Kanunu'na eklenen 339/A maddesiyle "Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme" konusunu ele alıyor. Bu maddeyle, yabancı bir devlet veya organizasyonun talimatı doğrultusunda devletin güvenliğine veya siyasal yararlarına aykırı suç işleyenlere üç ila yedi yıl hapis cezası getirilmesi öngörülüyor. Suçun savaş sırasında işlenmesi veya stratejik bir kurumda görev yapan kişi tarafından işlenmesi halinde cezalar artıyor. Ayrıca, bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması için Adalet Bakanı’nın izni gerekiyor. Etki Ajanlığı Yasası; Noterlik Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Avukatlık Stajı ve cezaevlerindeki eğitim gibi farklı alanları içeren düzenlemelerle aynı teklif içerisinde yer alarak komisyondan geçerek Genel Kurul Gündemi’ne yerleşti.