DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Yeni Yol Grubu adına sunulan ve Türkiye’de aile yapısında yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel dönüşümün tüm boyutlarıyla araştırılmasını amaçlayan Meclis Araştırma Önergesi’ni kamuoyuyla paylaştı.
Esen konuşmasında, Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen 2026-2035 Aile ve Nüfus On Yılı’nın, gerçekçi ve kapsayıcı politikalarla desteklenmediği sürece sembolik bir anlam taşıyacağını vurgulayarak, “Yıllara isim vermekle sorun çözülmez. Aileyi ayağa kaldırmak için önce ülkenin ekonomik karanlık dehlizlerini aydınlatmak gerekir” dedi.
TÜİK verilerine atıf yapan Esen, Türkiye’de doğum oranlarının düşmesine, hanehalkı büyüklüğünün azalmasına ve yalnızlaşmanın artmasına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu sayılar gençlerin umutsuzluğunu, yaşlıların yalnızlığını ve kadınların görünmeyen bakım emeğini anlatıyor. Evlenemeyen gençler, geçinemeyen aileler ve çocuk yapmaya cesaret edemeyen bir toplum gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu bir alarmdır.”
Ekonomik güvencesizliğin, artan konut maliyetlerinin ve yetersiz sosyal politikaların aile yapısını tehdit ettiğini belirten Esen, toplumdaki değişimin yalnızca kuşak farkıyla açıklanamayacağını dile getirdi. Esen, aileyi kutsamakla yetinmenin yeterli olmadığını ifade ederek, şu çağrıyı yaptı:
“Toplum değişiyor. Ama mesele sadece sosyal medya değil. Mesele, adaletsiz gelir dağılımı, güvencesizlik, dayanışma kültürünün çöküşü. Gelin, bu dönüşümün fotoğrafını birlikte çekelim. Sorunları siyasi polemik konusu yapmadan, bilimsel ve bütüncül bir yaklaşımla ele alalım.”
Yeni Yol Grubu’nun önergesi, aile yapısının bölgesel ve sınıfsal farklılıklar gözetilerek ele alınmasını, sosyal hizmetlerden konut politikalarına, çocuk bakımından yaşlı destek sistemlerine kadar kapsamlı çözümler üretilmesini hedefliyor.
Konuşmasını, “Bu ülkenin yarınını düşünen herkesin bu önergeye destek vermesini bekliyoruz” diyerek tamamlayan Elif Esen, tüm partileri aile meselesinde ortak sorumluluk almaya çağırdı.