DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen TBMM’de gerçekleşen basın toplantısında TÜİK’in doğum verileri açıklamasını ele aldı.
Esen, “Türkiye’de doğum oranı ilk kez dibi gördü! ‘Doğum hızı’da binde 20.3 iken 2023 de binde 11.2 ‘ye dek düştü. Son 58 yılın en düşük doğum seviyesiyle doğum oranı en hızlı düşen ülke olarak kayda geçmiş bulunuyoruz. Şu an yüzde 1.51 olan doğum oranının anlamı nüfus oranımızın gelecekte tehlikeye girdiğini işaret ediyor, zira yüzde 2.02 alt sınır olarak kabul ediliyor ve gelişmiş ülkeler bu oranın altına inmemek için ciddi teşvikler sağlıyor. Çünkü bırakın çocuk dünyaya getirip ona bez, mama, okul ve hayat sunmayı, bizim gençlerimiz evlenemiyor, evlenenler geçim sıkıntısıyla girdikleri kaos yüzünden boşanmaya meylediyor. İnsanlar evlenemiyor ki, nerede kaldı çocuk büyütmek!” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esen, açıklamasında Aile ve Gençlik Fonu konusundaki gelişmeleri izlediklerini ve insanların başvurularını geri çektiklerini açıkladı:
“Aile ve Gençlik Fonu’nu hatırlıyorsunuz değil mi?, Aylar önce bu kürsüden seslendik, uyardık, şimdi size sahadan bilgi vereyim; fona başvuran gençlere verilen cevap şu: ‘Önce evleneceksiniz biz ödemeyi sonra yapacağız.’ Büyük şehirlerde bir düğün salonu tutmanın 500 bin TL civarında olduğu ortamda siz fondan 150 bin tl evlilik desteğini ancak evlendikten sonra veriyorsunuz çocuklara, başvuran gençlerin bazılarının başvurusunu geri çektiğini de sizlere haber vermiş olayım.”
“İstanbul’da annelerin % 66’sı yeni kıyafet alamıyor, yemeğe et koyamıyor”
“İstanbul Planlama Ajansı (IPA)’nın İstanbullu anneler ile ilgili raporundan notlarda, evli ve cocuklu ailelerin durumuna mercek tutuyor, rapora göre; Ekonomik sıkıntılar altında, İstanbullu annelerin yalnızca %39'u eğer isterse iki günde bir etli yemek yiyebileceğini, %33,6'sı yeni kıyafet alabileceğini, %30,7'si yılda bir haftalık tatil yapabileceğini düşünüyor. İstanbullu annelerin %33,1’i çalışıyor, %66,9'u ise çalışmıyor. Çalışmayan annelerin %65,2'sinin çalışmama sebebi ev işleri ve bakım emeğiyken, diğer sebepler arasında iş bulamama (%5,6) ve aile izni olmaması (%1) bulunuyor.”
BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN
Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.