DEVA Partili Esen’den çağrı: “Sözleşmeli erlerimizin vasiyetini yerine getirmek bu Meclisin namus borcudur!”

19-07-2025
DEVA Partili Esen’den çağrı: “Sözleşmeli erlerimizin vasiyetini yerine getirmek bu Meclisin namus borcudur!”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Pençe-Kilit Harekât bölgesinde metan gazına maruz kalarak hayatını kaybeden 12 askerin 4’ünün sözleşmeli er olduğuna dikkat çekerek, sözleşmeli personelin sosyal ve hukuki güvenceden yoksun biçimde görev yaptığını vurguladı. “1,5 yıl önce bu kürsüden sözleşmeli erlerimizin durumunu anlatmıştım. Bugün hâlâ değişen bir şey yok” diyen Esen, şehit Sözleşmeli Er Celalettin Uyanık’ın görev başında kaydettiği ve “Eğer bana bir şey olursa, TSK’daki sözleşmeli erlere yardımcı olun” sözleriyle vasiyet bıraktığı videoya atıf yaptı.

“Ortada çatışma bile yokken 12 şehit verdik!”

Esen konuşmasında, sınır ötesinde barışı sağlamak için risk üstlenen askerlerin, çatışma dahi olmadan yaşamlarını yitirmesine neden olan ihmaller zincirine işaret etti. “Sözleşmeli erler, terörle mücadeleden afet müdahalesine kadar birçok görevde en ön saftalar ama sosyal güvenceye, kamusal vefaya erişemiyorlar,” dedi.

İsrail ve YPG gelişmeleri Meclis gündemine taşındı

İsrail’in Suriye’de artan saldırıları ve YPG’nin yeniden silahlandırılması riskine de değinen Esen, hem Dışişleri hem Milli Savunma Bakanlığından net bir değerlendirme talep etti. DEM Parti sıralarına da seslenen Esen, barıştan yana olan tüm tarafların Suriye’deki gelişmelere karşı açık ve samimi bir tutum alması gerektiğini söyledi.

“Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz” diyen MHP’ye çağrı

Esen, MHP milletvekillerine de seslenerek geçmiş yıllarda dile getirdikleri “Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz” sözlerini hatırlattı. Sözleşmeli er ve erbaşların atama süreçlerinde yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çeken Esen, “2011 tarihli yasa ve 2023 yönetmeliğiyle teorik olarak verilen memuriyet hakkı, bugün pratikte yok hükmünde. Atama kontenjanları açıklanmıyor, değerlendirme süreçleri şeffaf yürütülmüyor. Binlerce genç belirsizlik içinde” dedi.

Yeni Yol Grubu önergesiyle çözüm çağrısı yaptı

Yeni Yol Grubu olarak sundukları önergeyle bu mağduriyeti çözmek için bir fırsat sunduklarını belirten Esen, MHP başta olmak üzere tüm partilere destek çağrısı yaptı: “Şehidimizin vasiyeti ve sizin geçmiş sözleriniz ortada. Gelin bu kez gerçekten sahip çıkalım!”

“Askerini korumayan Meclis, halkını kandırmış olur”

Konuşmasının sonunda Esen, “Bu Meclis, askerini korumayan, halkını kandıran bir iktidarın sadece izleyicisi olarak kalamaz. Yas tutmak yetmez; sistem değişmedikçe bu acılar devam eder” diyerek tüm tarafları sorumluluk almaya davet etti.

SONRAKİ HABER

DEVA Partili Karatutlu: “İmam hatipler üzerinden tartışma açmak yanlıştır, asıl sorun eğitim sistemidir”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                        

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

19-07-2025