DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sunduğu soru önergesiyle, engelli bakım ücretlerinde yapılan yeni düzenlemelerin doğurduğu mağduriyetlere dikkat çekti. Esen, 26 Mayıs 2023 tarihli Evde Bakım Yönetmeliği değişikliği sonrasında, "tam bağımlı" ve "kısmi bağımlı" ayrımı yapılarak, başkasının yardımına ihtiyaç duyan birçok engelli vatandaşın bakım ücreti ve hizmetlerinden mahrum bırakıldığını vurguladı.
"Tam bağımlı" ve “kısmi bağımlı” tanımları mağduriyetlere yol açıyor
Esen, yapılan düzenlemelerle engelli sağlık raporlarında "ağır engelli" ifadesinin kaldırılarak yerine "tam bağımlı" ve "kısmi bağımlı" tanımlarının getirildiğini hatırlattı. “Bu değişiklik, kısmi bağımlı olarak sınıflandırılan engellilerin evde bakım ücreti alamaması ve özel bakım merkezlerinde verilen hizmetlerin sonlandırılmasıyla sonuçlanıyor” diyen Esen, ayrıca “Kısmi bağımlı olarak sınıflandırılan engellilerin evde bakım ücreti alamaması, onların yaşam kalitesini düşürmekte ve ailelerine büyük bir yük bindirmektedir” yorumunda bulundu. Esen, yönetmeliğin uygulanışında da ciddi sorunlar olduğunu belirterek, bazı kişilerin itirazlar sonucu "tam bağımlı" olarak yeniden sınıflandırıldığını ve bu durumun denetimsizliğe yol açtığını vurguladı.
Bakanlığa sorular
Esen, önergesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na şu soruları yöneltti:
- Evde bakım ücreti kesilen kişi sayısı nedir?
- Eski yönetmelikle bakım ücreti alırken, yeni raporla almaya devam eden ve "tam bağımlı" olarak sınıflandırılan kişi sayısı kaçtır?
- Kısmi bağımlı rapor alan engellilerin sayısı ve bakım ücreti kesilenlerin oranı nedir?
- Özel bakım merkezlerinde hizmeti sonlandırılan engellilerin bakımı nasıl sağlanmaktadır?
"Mağduriyetler Daha da Artacak"
Esen, eski engelli sağlık raporlarının geçerlilik süresinin 2024 sonuna kadar uzatılmış olmasına rağmen, bu süreden sonra mağduriyetlerin daha da artacağını vurguladı. "Bu insanlar 7/24 yatağa bağımlı olmayabilir, ama yaşamlarını sürdürebilmek için başkasının yardımına ihtiyaç duyuyorlar, zaten çalışamıyorlar. Söz konusu sistem onları devlet eliyle mağdur ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu konuda ne yapacak?" diye sordu.
Engelliler İçin Adil Bir Sistem Talebi
Esen, engelli haklarının korunması ve bu vatandaşların daha insani koşullarda yaşamlarını sürdürebilmesi için mücadelesine devam edeceğini belirterek, "Engelli vatandaşlarımızın haklarını korumak devletin en önemli görevlerinden biri olmalıdır." dedi.