DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Doğu Karadeniz’de binlerce insanın geçim kaynağı olan yaş çay fiyatıyla ilgili olarak, “Geçen yıl yaş çay fiyatı açıklandığında mazot 19 lira, asgari ücret 8500 lira, enflasyon yüzde 39’du. Şimdi bunlarla birlikte her şeyin fiyatı da yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bu artışlar göz önünde bulundurularak yaş çay alım fiyatı açıklanmalı, 205 bin çay üreticisinin emeği enflasyona ezdirilmemeli, alın teri heba edilmemeli.” dedi.
DEVA Partili Hasan Karal, Doğu Karadeniz Bölgesi için “olmazsa olmaz” olarak nitelendirilen, Türkiye’nin en büyük üretim kalemlerinden biri olan çay sezonunun yarın açılacağını söyledi. Bölgede 800 bin dekara yakın alanda çay üreten binlerce üreticinin büyük bir heyecanla sezonun açılmasını beklediğini belirten Milletvekili Karal, hükümetin yaş çay alım fiyatını üreticilerin beklentileri doğrultusunda en kısa zamanda açıklaması gerektiğini belirtti.
“Çay, Doğu Karadeniz Bölgesi için olmazsa olmaz”
Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinde vatandaşların en büyük geçim kaynağının çay olduğunu ifade eden Karal, “Çay, bizim özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi için olmazsa olmaz bir değerimiz. Çayı çekip aldığınız zaman bölgede hayatın duracağı büyük bir gerçek. Bölgede alternatif üretim de yok çay üreticisinin başka bir seçeneği de yok. Çaydan başka bir şey ekemez. Toprağa çay ekildiğinde başka bir ürüne dönüştürme şansı da yok. Kazansa da kazanmasa da yapmak zorunda. Bu nedenle üreticiler için çok büyük önem taşıyor. Bölgede 205 bini aşkın çay müstahsili bulunuyor. Diğer iş kollarıyla birlikte milyonlarca insan çaydan geçimini sağlıyor. Ancak çay üreticileri çok zor bir dönem geçiriyor.” diye konuştu.
“1 kilo yaş çayın maliyeti 19 liranın üzerinde”
Milletvekili Karal, geçen yıl destekleme primi ile birlikte hükümetin yaş çay alım fiyatını 11 lira 30 kuruş olarak açıkladığını anımsattı. Yüksek seyreden enflasyon dolayısıyla bu rakamın 2 ayda eridiğini belirten Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sezonun başlamasına sayılı günler kaldı. Geçen yıl yaş çay fiyatı açıklandığında dolar 19 lira, mazot 19 lira, asgari ücret 8500 lira, enflasyon yüzde 39’du. Şimdi bunlarla birlikte her şeyin fiyatı da yüzde 100’ün üzerinde arttı. Maliyetlerle başa çıkmak imkansız hale geldi. Gübre, mazot, işçilik başta olmak üzere tüm girdi fiyatları iki kattan fazla yükseldi. Rize Ziraat Odası’nın araştırmasına göre 1 kilo çayın üretim maliyeti 19 liranın üzerinde. Hükümet, artan maliyetleri, tüm bu artışları göz önünde bulundurarak yaş çay alım fiyatını açıklamalı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine göre bile bir rakam belirlense bu 20 lirayı buluyor. Ancak bu rakam tüm Karadeniz Bölgesindeki vatandaşlarımızı, çay üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratır. 25 liranın altında açıklanacak her rakam, çay üreticisinin mağdur edilmesine, emeğinin karşılığının verilmemesine yol açar. Bu nedenle gerçek enflasyon rakamları, artan maliyetler, zamlar göz önünde bulundurularak yaş çay alım fiyatı açıklanmalı, 205 bin çay üreticisinin emeği enflasyona ezdirilmemeli, alın teri heba edilmemeli.”
“Sağlığınız için Türk çayı için”
Milletvekili Karal, herkesi Türk çayı içmeye davet ederek, “Çay, özellikle kalp damar hastalıklarına karşı etkisi kanıtlanmış bir milli içeceğimiz. Dolayısıyla herkesi dünyada kimyasal madde kullanılmadan üretilen tek çay olan bizim çayımızı, Türk çayını içmeye davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
SONRAKİ HABER
DEVA Partisi Sözcüsü Şahin: “Emeklinin, işçinin, memurun, polisin, doktorun, öğretmenin sorunlarını çözmek istediniz de ‘hakkıyla uymadığınız Anayasa’ mı yetersiz kaldı?”
BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN
Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.