DEVA Partili Evrim Rızvanoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na ”Söz konusu proje, Dervişcemal Köyü ve çevresindeki köylerde yaşayan halkın kültürel ve dini inançlarına zarar verme potansiyeli bulundurmaktadır. Projenin yapılacağı yer, Alevi vatandaşlarımız tarafından kutsal kabul edilen Dervişcemal Türbesi'ne çok yakındır ve bu türbeye zarar verebilecektir. Bu konuda alınacak önlemler nelerdir?” diye sordu.
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu projenin yerinin yanlışlığına dikkat çekerek, “Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Dervişcemal Köyü’nde planlanan mermer ocağı projesi, bölgenin kültürel, dini ve ekolojik dokusunu ciddi şekilde etkileyecek potansiyele sahiptir. Bu proje, sadece doğal kaynaklara değil, aynı zamanda yerel halkın yaşam tarzına ve inanç merkezlerine de zarar verme tehlikesi içermektedir.“ dedi
Rızvanoğlu projenin yerleşim yerlerine ve inanç merkezine olan yakınlığına değinerek, “Projeye yaklaşık 400 metre mesafede bulunan Dervişcemal Türbesi, bölgedeki Alevi vatandaşların inancının önemli bir simgesi ve kutsal kabul edilen mekanıdır. Projenin bu türbeye zarar verebilecek olması, Alevi toplumu üzerinde derin endişelere yol açmaktadır. Projenin yaratacağı olumsuz etkilerden biri de bölgedeki hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini olumsuz etkilemesine ilişkindir. Ayrıca, proje sahasında yapılacak faaliyetlerin doğal yaşamı ve biyoçeşitliliği de olumsuz etkileme potansiyeli bulunmaktadır. Yeraltı kaynakları ve içme suyu kaynaklarının korunması da önemlidir.“ açıklamasında bulundu.
Rızvanoğlu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na şu soruları yöneltti.
Bu bağlamda;
- 1. Bölge halkının karşı durduğu projenin ısrarla yapılmak istenmesinin gerekçesi nedir?
2. Söz konusu proje, Dervişcemal Köyü ve çevresindeki köylerde yaşayan halkın kültürel ve dini inançlarına zarar verme potansiyeli bulundurmaktadır. Projenin yapılacağı yer, Alevi vatandaşlarımız tarafından kutsal kabul edilen Dervişcemal Türbesi'ne çok yakındır ve bu türbeye zarar verebilecektir. Bu konuda alınacak önlemler nelerdir?
3. Proje, bölgedeki hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyecektir. Proje sahasında yoğun olarak yapılan bu faaliyetler için hangi önleyici ve koruyucu tedbirler alınması planlanmaktadır?
4. Projenin çevresel etkileri üzerine yapılmış bir çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu var mıdır? Varsa, bu raporda hangi çevresel riskler ve etkiler belirtilmektedir? Raporun sonuçlarına göre alınacak önlemler nelerdir?
5. Projenin yeraltı kaynaklarına, içme sularına ve çevreye olası etkileri konusunda detaylı bir değerlendirme yapılmış mıdır? Bu değerlendirmenin sonuçları nelerdir?
6. Proje, bölgedeki ekonomik ve sosyal dengeleri etkileme riski bulunmaktadır. Yerel halkın geçim kaynaklarını nasıl etkileyeceği üzerine bir analiz yapılmış mıdır?
BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN
Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.