DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, eğitim ve öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala özel yurt ve vakıf üniversitelerinin fahiş ücret artışlarından kaynaklanan şikayetlerin son bulması için “kayıt yılı fiyat tarifesi esas alınarak, Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına sabitlenmesi” yönünde kanun teklifi verdi.
Söz konusu teklifin kabulü halinde eğitim ve barınma bedellerindeki artışın kontrol edileceğini söyleyen Ekmen, “Bu düzenleme ailelerin ve öğrencilerin maliyet baskısı altında ezilmesini önleyecektir.” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, eğitim ve öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala barınma fiyatları başta olmak üzere artan üniversite fiyatlarına karşı öğrencilerin ezilmemesi ve “Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına sabitlenmesi” için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi sundu.
Meclis çalışmalarında konuyu her fırsatta gündeme getiren Ekmen, öğrenci ve velilerin artan maliyetler altında ezilmemesi için gerekli adımların hızlıca atılmasını istedi.
“TEFE İLE TÜFE ORANLARIYLA SABİTLENSİN”
Türkiye'de özel yurt ve vakıf üniversitelerinin eğitim ve barınma hizmetleri için talep ettikleri ücretlerin enflasyon nedeniyle fahiş rakamlara çıktığını dile getiren Ekmen, “Bu durum, öğrenci ve velileri ciddi şekilde mağdur etmekte ve birçok öğrenci, ekonomik nedenlerden dolayı kayıtlarını sildirmek zorunda kalmaktadır. Eğitim hakkının korunması ve fırsat eşitliğinin sağlanması adına, bu mağduriyetlerin önüne geçilmesi büyük önem arz etmektedir. Öğrenci ve velilerin maddi yükünü hafifletmek amacıyla, her yıl yapılacak zam oranlarının, kayıt yılı fiyat tarifesi esas alınarak Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına sabitlenmesi gerekmektedir. Bu düzenleme, eğitim ve barınma hizmetleri bedellerindeki artışların kontrol altına alınmasını sağlayarak, ailelerin ve öğrencilerin maliyet baskısı altında ezilmesini önleyecektir.” ifadelerini kullandı.
YILLIK ARTIŞ TÜFE ORANLARINI AŞMAMALI
Kanun teklifinde Ekmen, TEFE’nin ve TÜFE oranına sabitlenmesinin eğitimde fırsat eşitliği ile sosyal adaletin sağlayacağının altını çizerek, “Bu gerekçelerle hazırlanan kanun teklifi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik yapılarak, öğrenci ve velilerin ekonomik olarak daha fazla mağdur edilmemesi hedeflenmektedir. Bu düzenlemeler ile özel eğitim ve barınma hizmetlerinde fiyat artışlarının makul seviyelerde tutulması ve eğitimde sürekliliğin sağlanması amaçlanmaktadır. Kanun teklifi ile barınma ihtiyaçlarını karşılaması ve bu hizmetlerin ücretlerinin yıllık artış oranlarının TÜFE oranını aşmaması, ayrıca özel öğretim kurumlarının yıllık öğrenim ücreti artışlarının TÜFE oranı ile sınırlandırılması öngörülmektedir. Bu düzenlemelerle, öğrenci ve velilerin ekonomik zorluklar nedeniyle eğitim haklarından mahrum kalmasının önüne geçilmesi planlanmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.