DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Zeynep Dereli:
Engelli çocuklarımızın eğitime erişimi için tüm tedbirleri alacağız
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.
Eğitim hakkı, hiçbir ayrım gözetilmeksizin tüm bireylerin sahip olduğu, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerle garanti altına alınmış temel bir haktır. Fakat engellilere yönelik hak temelli ve veriye dayalı politikalar oluşturulamadığı için engelli çocukların eğitim hakları konusunda yapılan çalışmalar yetersiz kalmıştır.
Tanılama sürecinde zaman kaybetmeyeceğiz
Engelli çocukların eğitim ortamıyla genellikle zorunlu eğitimin başladığı 1. sınıfta tanışması nedeniyle çok erken yaşta başlayabilecek müdahale gecikiyor. Kaybedilen süre çocuğun gelişimine olumsuz olarak yansıyor. Nörogelişimsel çeşitlilik, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin gelişiminde özellikle erken yaşta verilecek eğitim yoluyla sağlanabilir.
Engelli çocuklarımızın erken tanılama ve eğitim hayatına mümkün olan en erken dönemde başlayabilmeleri için okul öncesi eğitimin 3 yaştan itibaren zorunlu olmasını hedefliyoruz.
“Engelsiz Eğitim” yoluyla her çocuğumuz kendini özgür hissedecek
Eğitime erişimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla, öncelikle teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanarak engelli bireylere dair veri çalışmalarını ivedilikle gerçekleştireceğiz. Elde edilen veriler doğrultusunda bölgesel ihtiyaç haritalamalarıyla okul öncesi eğitim kurumlarını hizmete sokacağız.
Özel eğitime ihtiyacı olmayan ortopedik engelli bireylerde kaynaştırıcı eğitimi esas alıp, okullarında mimari erişilebilirliği sağlayacağız. Derslik, spor salonu, laboratuvar ve okul bahçesi gibi ortak kullanım alanlarında her çocuğumuz aynı derecede kendini özgür hissedecek.
Görme engelli bireylerin eğitim materyallerine ulaşmasının önünü açacağız. Basılı kitaplara ve sesli kütüphanelere ücretsiz bir şekilde ulaşmalarını sağlayacağız.
İşitme engelli bireyler için işaret dili kullanımını her kurumda olduğu gibi okullarda da yaygın hale getirecek, her türlü teknik ve teknolojik desteği ücretsiz olarak sağlayacağız.
Özel bireylerin eğitiminde sanat ve sporun öneminin farkındayız. Sadece hobi amaçlı değil, eğitimin her evresinde sanat ve sporun eğitici gücünü etkin bir şekilde kullanacağız.
“Engelsiz Kampüs” uygulamasını başlatacağız
Yüksek öğretimde üniversite yerleşkesine ulaşım, üniversitenin eğitim ve sosyal ortamlarında yaşanan erişim sorunları gibi engelli gençlerimizin eğitim hayatlarındaki problemlerinin çözümü için de “Engelsiz Kampüs” uygulamalarını yürürlüğe sokacağız.
Engelleri hep birlikte aşacağız
Kapsayıcı eğitim politikalarımızla ve engelli eğitimine ayrılacak kaynaklarla tüm çocuklarımızın eğitime erişimini garanti altına alacağız. Eğiticilerin engelli pedagojisi konusunda yeterliliklerini artıracağız. Müfredatı ve eğitim materyallerini engelli eğitimine uygun bir şekilde geliştireceğiz. Eğitim teknolojilerinin de etkin kullanımıyla engelli bireylerin temel ihtiyacı olan bireyselleştirilmiş eğitim ve grup eğitim saatlerini dünya ortalamasına uygun şekilde tasarlayacağız. Aile, okul, engelli hakları konusunda çalışan STK’lar, iş dünyası kuruluşları, yerel ve merkezi özel ve kamu kurumları için işbirliği ortamını sağlayarak tüm engelleri birlikte aşacağız.