DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı hakkında yaptığı açıklamada “Öğretmenlerimizin emeği hangi soruyla ölçülebilir?” diye sordu.
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı (ÖKBS) bugün yapılıyor. Yaklaşık 600 bin öğretmenin gireceği sınavda beş seçenekli 100 soru soruluyor. Sınavı gündemine alan DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, sınav hakkında sorular sordu. Ergen şu açıklamada bulundu:
‘Öğretmenliğin cazibesini maddi ve manevi olarak artıracağız’
“Eğitimcilere; kendini rahatça geçindirebilecek, ek iş yapmalarını gerektirmeyecek, çocuklarını rahatça okutabilecek maaş verelim. En önemlisi eğitim kurumlarına siyasete dayalı değil, liyakate dayalı yöneticiler atayalım. Biz öğretmenlerimizin gücünü ve potansiyelini tam kapasiteyle işe koşan bir değişim ve dönüşüm anlayışıyla öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ve cazibesini maddi ve manevi olarak artıracağız. Eğitimi ana gündemi yapmak amacındayız.”
‘Öğretmenlerin katlandığı zorluğu hangi soruyla ölçebilirsiniz?’
“Çok basit şikayetlerle ceza alan, görevine son verilen, görev yeri değiştirilen öğretmen veya yöneticilerin katlandığı zorluğu hangi soru ile ölçebilirsiniz? Karda, çamurda, dağ başındaki uzak köy okullarında görev yapan öğretmenlerin bu fedakârlığı hangi soruyla ölçülebilir? Annesi veya babası vefat etmiş, öksüz kalmış bir öğrencisinin şefkatle başını okşayan öğretmenin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir? Okuluna, sınıfına kütüphane oluşturmak için oradan buradan kitap temin etmeye uğraşan öğretmenin bu gayreti hangi soruyla ölçülebilir?”
‘Öğretmenlerin sabrı hangi soruyla ölçülebilir?’
“Okulunun temizliğini sağlamak, araç gerecini tamamlamak için sağa sola koşup bağış toplamaya çalışan okul yöneticilerinin gayreti hangi soruyla ölçülebilir? Ergenliğe gelmiş lise öğrencilerini saatlerce dinleyen, sorunlarını çözmeye çalışan Rehber Öğretmenlerin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir?”
‘Kar küreyen öğretmenin hizmetleri hangi soruyla ölçülebilir?’
“Atandığı okulun; tüm sınıflarını boyayan, sobasını yakıp temizleyen, karını küreyen öğretmenin bu hizmetleri hangi soruyla ölçülebilir? Sınıfındaki fakir öğrencisine kıyafet, ayakkabı, kalem, defter alan öğretmenin bu iyiliği hangi soruyla ölçülebilir? Arkadaşı ile kavga eden çocuğunu korumak için sınıfa girip öğretmene bağırıp çağıran velilere ses çıkaramayan öğretmenin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir?”
‘Öğretmenin sevgisi hangi soruyla ölçülebilir?’
“Sınıfında 2 kaynaştırma öğrencisi olan, bu öğrencilerin başka şubelerde eşit şekilde dağıtılması gerektiğini söylediğinde gözleri dolarak ‘Hocam bu öğrencileri çok seviyorum, benim sınıfımda kalamazlar mı?’ diyen öğretmenin bu sevgisi hangi soruyla ölçülebilir? 1. sınıf öğrencisinin akan burnunu silen öğretmenin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir? Okuluna ve sınıfına kütüphane oluşturmak için oradan buradan kitap temin etmeye uğraşan öğretmenin bu gayreti hangi soruyla ölçülebilir? Ya da bu yazdığımız davranışların tam tersini yapan idareci ve öğretmenlerin bu olumsuz tutumları hangi sorularla ölçülebilir?”
DEVA Partisi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yol haritasını 13 Eylül 2022’de açıklamıştı. Yol haritasında öne çıkan ifadeler şöyle:
- Mesleğin saygınlığı ve cazibesi maddi ve manevi olarak artırılacak
- Öğretmenlerin sosyal ve ekonomik statüleri iyileştirilecek
- Eğitimin değerlendirmesi süreç odaklı yapacağız
- Öğretmenlerin ihtiyaç ve hedeflerine ulaşmaları için destek sağlayacağız
- Öğretmenlerin kariyer gelişiminde kullanılacak değerlendirme kriterlerinden yanayız
- Öğretmenlerin özlük haklarında ve çalışma koşullarında adaleti sağlayacağız
19-11-2022