DEVA Partili Milletvekili Seda Kaya Ösen, Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle düzenlenecek etkinliklerin yetersiz kalışına tepki göstererek, hükümete beş öneride bulundu. Ösen, “Cumhuriyet’e yakışan anmaları yapmıyor olmak; kendi hayatlarından vazgeçen atalarımıza, uzuvlarını toprakta bırakan gazilerimize, ülkemiz ve aileleri için her alanda alın teri döken milyonlarca Cumhuriyet emekçisine haksızlıktır” dedi.
DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyetimizin 100. yılı için düzenlenecek etkinliklerin sönük ve yetersiz kalışına tepki gösterdi.
‘Cumhuriyet’e yakışan anmaları yapmıyor olmak; milyonlarca Cumhuriyet emekçisine haksızlıktır’
“Binbir zorlukla kurulan Cumhuriyet’e yakışan anmaları yapmıyor olmak; kendi hayatlarından vazgeçen atalarımıza, uzuvlarını toprakta bırakan gazilerimize, ülkemiz ve aileleri için her alanda alın teri döken milyonlarca Cumhuriyet emekçisine haksızlıktır” ifadelerini kullanan Ösen, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıldönümüne yaklaşık 10 gün kalmasına rağmen halen gerekli hazırlıkların yapılması için geç olmadığını belirterek, ivedilikle harekete geçilerek, gereken kutlamaların şehirlerimizde hayata geçirilmesini talep etti.
‘TRT’nin yayın erteleme kararı derhal kaldırılmalı’
- yıl kutlamaları için 5 öneride bulunan Ösen, bunların hayata geçirilmesi için hükümete çağrıda bulundu.
Ösen, şu ifadeleri kullandı:
“Daha fazla geç kalmadan buradan hükümete çağrıda bulunuyorum;
1-) ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Yılın En’leri’ tanıtımıyla ülkemizin sanat, spor, siyaset, kültür ve bilim gibi alanlarının önde gelen isimleriyle, ulusal ve uluslararası programlar düzenlenmelidir. Dünyada, ülkemizi gururla temsil etmiş binlerce Cumhuriyet çocuğumuz var. Ülkesine aşkla hizmet eden bu insanları göreve çağırmak için neyi bekliyoruz?
2-) Cumhuriyetimizin kıymetini, ne şartlar altında kurulduğunu anlatacak kamu spotu, reklam gibi çalışmaların ulusal ve uluslararası alanlarda yapılması gerekmektedir. Yurttaşlık bilincimizin tekrar tazelenmesi için zor anlarımızda sığınacağımız bir ülkemiz olduğunu bilmemiz için kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyetimizi, ülkenin her yerine kalın kalın harflerle yazmamız gerekiyor.
3-) TRT’nin Filistin meselesi altında kabul edilemez şekilde aldığı yayın erteleme kararı derhal kaldırılmalı, bağımsızlık adına tüm dünya milletlerine örnek olmuş Kurtuluş’un ve kuruluşun hikayesi destansı şekilde anlatılmalıdır. Elbette Ortadoğu’da yaşanan katliamlar, masum sivillerin, çocukların kolektif cinayetlere kurban gitmesi her birimizi derinden yaralıyor, üzüyor. Savaşın, yurt savunmasının ne demek olduğunu, mevzubahis vatan olmadıkça savaşın cinayet olduğunu da en iyi bilen milletlerin başında biz! geliyoruz. İşte tam da bu yüzden Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkıyoruz. İyi biliyoruz ki; Cumhuriyet dünümüz, bugünümüz, yarınımız, özgürlüğümüz, haysiyetimiz ve medeniyetimizdir.
4-) Yıl sonuna kadar Türk Tarih Kurumu öncülüğünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahramanlarımızı anacak çeşitli yayınlar tüm kitle iletişim kanallarında yer almalı, bilgilendirici içerikler paylaşılmalıdır.
5-) Uluslararası alanda seminer, sempozyum gibi etkinliklerin yabancı devlet insanları, akademisyenler, STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle birlikte yapılması, medeni dünyanın ayrılmaz parçası ve taşıyıcı kolonu olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, dünyadaki istikrar ve barış ortamının çimentosu olduğu tüm dünya ülkelerine anlatılmalıdır.”